Işıklar ülkesinin(Lyk-Likya) sırlarını, Akdeniz’in masmavi güzelliğini, Tahtalı Dağı’nın doruklarını, dağlardaki zengin bitki florasında yaşam sürdüren yörüklerini, keçiboynuzunun hafif geniz yakan farklı tadını , yalnızlığı, tabiatı, sakinlik duygularının hepsini algılamak için zamanın ve mekanın içindeki Likya Yolu macerasının yaşanması gerekiyor.
Likya Yolu Hakkında
Muğla'nın eşsiz güzelliklere sahip ilçesi Fethiye'den başlayarak Antalya'ya kadar uzanan ve tarihi kaynaklara göre Likya yolu olarak bilinen Teke yarımadasının içine aldığı patikalardan bir bölümünün çeşitli yön levhaları ile işaretlenerek haritalandırılması ile oluşturulmuş Türkiyenin ilk uzun mesafe yürüyüş rotasıdır. 555 km'lik eşsiz güzelliklere sahip rotayı ortaya çıkararak turizme kazandırılmasını 1992 yılında ingiliz asıllı Kate Clow isimli bir araştırmacı tarafından sağlanmıştır.
Likya Yolu Nerededir?
Teke Yarımadası üzerinde kuzeyi Burdur-Gölhisar, batısı Muğla-Köyceğiz ile doğusu Antalya ili arasında kalan geniş coğrafyada ki bölge ‘Işıklar Ülkesi’ Likya’nın anavatanı olarak bilinir.
Tarihi kaynaklara Trmmili olarak da geçen Likya halkı, özgürlükçü ve savaşçı yapıları ile nam salmışlardır. Coğrafyası sarp yamaçlar, iklimi mevsimine göre sıcak-ılıman bu yörede yüksek yamaçlara kurulmuş sayısız kent kuran Likyalılar, ev ve tapınak tipindeki kaya-lahit mezarlarını yöreye has kireç taşından yaparak kendilerine özgün mimari bir kültüre sahiptiler.
Başkenti, Fethiye-Kalkan arasında kalan yine farklı bir antik kent Patara olan Işıklar ülkesinin, özerk yönetim yapısı ile günümüzdeki birçok devlet yönetim sistemine örnek olmuşturlar. Ağırlıklı olarak denizcilik, korsanlık ve paralı askerlik yapan Likyalılar, anaerkil bir toplum yapısına sahiptiler.
Likya Yolu Parkur Güzergahı Neresidir?
Bu tarihi turistik yürüyüş rotası yirmiyi aşkın antik kentin yanı sıra zaten bir turizm hareketliliği olan Fethiye, Ölüdeniz, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Yediburunlar, 18 km.'lik dünyanın en uzun,en doğal sahillerinden biri olan Patara Kumsalı, Kalkan, Kaş, Kekova, Demre, Finike, Korsan Koyu, Türkiye’nin en güzel deniz feneri seçilen Gelidonya Feneri, Adrasan Koyu, Olimpos Dağı, Çıralı Plajı, Avrupa ve Türkiye’nin denize yakınlığa göre en yüksek zirvesi olan Tahtalı Dağı , Tekirova, Kesme Boğaz, Göynük Kanyonu, Göynük gibi doğal güzelliklerden geçerek Akdeniz kıyı şeridi boyunca uzanıyor.
Parkur boyunca yer yer sarp yamaçlara çıkılıyor, yer yer kumsallara ve limanlara iniyor. Yüksek rakımlı ormanlık yerlerden geçen yürüyüş güzergahı, Tahtalı Dağı’nda ki sedir kaplı ormanların yukarısında ki en yüksek noktalarına kadar ulaşıyor.
Likya Yolu güzergahında ayrıca Kalabantia, Sidyma, Pydnai, Letoon, Xanthos, Patara, Phellos, Antiphellos, Sebada, Apllania, Aperlai, Teimussa, Simena, Sura, Andriake, Myra, Belos, Gagai, Melanippe, Olimpos, Chimera (Yanartaş), Phaselis antik kentleri yanı sıra St Nicholas (Noel Baba) Kilisesi, Alakilise, Papazın Kayası, Gedelme Kalesi, Delikkemer ile Xanthos’a su taşıyan su kemerleri gibi tarihi mekanlardan geçmektedir.. Xanthos ve Letoon ören yerlerinin UNESCO dünya mirası olduğunu belirtelim.
Likya Yolunu Yürünebilecek En Uygun Zaman?
Bölgede Akdeniz iklimi hüküm sürdüğü için kış mevsimi oldukça yumuşak ve ılımandır. Bu sebeple yürüyüş için uzunca bir zaman dilimi içinde imkan elde edilebilir. Yine de yürüyüş için en ideal ve en güzel zamanlar, karlarla kaplı dağları ve toprağın yeşerttiği bitki florasını bir arada görebileceğiniz ilkbahar mevsimi ile sıcak ve nemin azaldığı rahat bir yürüyüş yapabileceğiniz Ekim-Kasım aylarıdır. Dağların zirvelerinde gün içinde bütün mevsimleri birarada yaşayabileceğiniz de unutulmamalısınız.
Likya Yolu Konaklama ve Ulaşım
Türkiye’nin ve Dünya'nın en önemli turizm merkezi olmasından dolayı yörede konaklama ve ulaşım imkanları geniştir. Dalaman veya Antalya havaalanı yürüyüş yolunun iki başlangıç noktası Fethiye ve Antalya için uygun ulaşım alternatifi olabilir.Dalaman yada Antalya havaalanlarına uçak ile geldikten sonra karayolu ile otobüs taşımacılığı imkanları ile Fethiye'ye ulaşabilirsiniz. Tüm ilçelere karayolundan şehirlerarası veya yerel otobüslerle erişilebilirsiniz.
Fethiye, Kayaköy, Ölüdeniz, Faralya, Kabak Koyu, Patara, Kalkan, Kaş, Kekova, Demre, Finike, Adrasan, Olimpos, Tekirova, Kemer yerleşimlerinde her bütçeye uygun otel ,pansiyon,kiralık villa bulabilirsiniz.
Ayrıca yürüyüş rotası güzergahındaki bazı köylerde, son yıllarda villa kiralama yoluyla konaklama alternatifleri artmıştır.
Likya Yolu Yürüyüşünde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Likya parkurunu yürümek isteyenler yanlarında mutlaka su geçirmez, yumuşak tabanlı yürüyüşe uygun yapılmış ayakkabı, hızlı kuruyan pantolon, çorap, terleme durumunda teri hızla kurutan tişört, güneşin aşırı yakıcı sıcağından korunmak için şapka, terinizi sileceğiniz bir havlu, güneş gözlüğü, güneş kremi, mayo, bel kemerli sırt çantası, yedek çamaşır, yağmurluk, ince bir polar gibi malzemeler bulundurmalarında fayda vardır.
Kuşkusuz sırt çantasının olmazsa olmazlarından bazıları da pusula, harita, düdük, çakı, kafa feneri, her an güzel manzaralar ve güzel kareler yakalamanız mümkün olduğu için mutlaka fotoğraf makinesi, çakmak, yedek pil, küçük bir ilk yardım seti gibi bir kampta acil durumlar veya normal zamanlarda ihtiyaç olabilecek malzemelerin bulunması o zaman diliminde yürüyüşümüzü kolaylaştıracaktır.
Likya Yolu Güzergahını Bisiklet ile Geçmek
Yürüyüş parkurunun büyük bir kısmı dar geçit ve dar yollardan geçtiği için belli bir bölümü de dağ bisikletine imkan tanımaktadır.
Profesyonel dağ bisikleti tutkunları, bu zorlu parkurda bazı yerlerde bisikleti sırtlarında taşıyarak tüm yürüyüş yolunu tamamlamaktadırlar. Ancak farklı orman ve köy yollarını tercih ederek, bir bölümü Likya Yolu üstünde ve bir bölümü de paralel yan yollardan olmak üzere farklı bir bisiklet rotası çizerek parkuru tamamlamış olursunuz.
Ayrıca hatırlatmakta fayda görüyorum. Uzun yıllardan bu yana Likya Yolu parkurunun yaklaşık 100 kilometresini 6 günde tamamlayan Likya Yolu Ultra Maratonu düzenlenmektedir.
Uluslararası bir organizasyon ile her yıl Eylül ayında düzenlenen maraton ile ; zorluk derecesi yüksek, mücadele, kondisyona dayalı, katılımcılara unutamayacakları heyecan , deneyimler ve zamanlar vaat eden ekstrem bir faaliyet yapılmaktadır.
Işıklar ülkesinin(Lyk-Likya) sırlarını, Akdeniz’in masmavi güzelliğini, Tahtalı Dağı’nın doruklarını, dağlardaki zengin bitki florasında yaşam sürdüren yörüklerini, keçiboynuzunun hafif geniz yakan farklı tadını , yalnızlığı, tabiatı, sakinlik duygularının hepsini algılamak için zamanın ve mekanın içindeki Likya Yolu macerasının yaşanması gerekiyor.
Copyright © 2021 Frog Creative. All rights reserved.
Designed by Frog Creative